Home
Cursus
Gestalt-therapie
Lichaamswerk
Ervaringen
Hara en meditatie
Tarieven
Wie ben ik?
Contactformulier
Interessante links

Hara en meditatie

 

Als je energie hoog zit, is je adem vaak hoog en zit je veel 'in je hoofd'. Wellicht pieker je over gisteren of droom je over morgen. Vaak ben je dan bezig met je omgeving en 'wat een ander ervan vindt'. Dat is een lastig iets om steeds mee bezig te zijn. Het maakt je onzeker en eigenlijk doe je het 'nooit goed'. Het is dan ook zaak om je eigen mening belangrijk te gaan vinden, los van wat een ander vind. Hara steunt je om hier sterker in te worden.  

 

De Hara oefening is een belangrijk onderdeel binnen het Gestalt- en lichaamswerk van deze praktijk. Het is het oefenen van het 'hier en nu'. Niet morgen, niet gisteren, maar 'hier en nu'. Dit kan je de hele dag door oefenen.

Meditatie is eigenlijk een Hara oefening. Als je je tijdens de meditatie concentreert op je 'adembeweging', zal je er ook in het dagelijks leven meer op letten. En hoe meer je aan 'Hara denkt', hoe meer je adem zal zakken naar je buik. Dat is niet iets wat je moet forceren, dat gaat vanzelf. Mits je je Hara oefeningen doet.

 

Hara is Japans voor buik, de Hara oefening gaat dan ook over het zoeken van het juiste midden.

 

Mediteren doe je, zittend op je kruk of je kussen, het liefste in stilte. Je richt je aandacht op je adembeweging en als er andere gedachten in je opkomen, blaas je die weg, alsof het wolkjes zijn. Steeds opnieuw richt je je aandacht op je ademhaling.

Door de meditatie leer je je hoofd wat stiller te maken, je te concentreren en je te focussen. Als je regelmatig mediteert, zal je merken dat het je steeds beter lukt om in het dagelijks leven met je aandacht bij jezelf te zijn. In plaats van mee gesleurd te worden in de waan van de dag en je omgeving.

 

Het is mogelijk een individuele sessie meditatie-instructie te krijgen. In de cursussen lichaamswerk-en meditatie krijg je ook instructie in meditatie.

 

KRISHANMURTI:

Meditatie is gewaar zijn van elke gedachte en van elk gevoel. Nooit zeggen dat iets goed of verkeerd is, maar het gadeslaan en mee bewegen.

 

Top